top of page

Aşırı Isınmanın Paris ve Avrupa’ya Etkisi

Avrupa’da 845 kentsel alanda yapılan araştırmaya göre, Paris’te insanların yüksek sıcaklıktan ölme olasılığının çalışmadaki diğer kentsel alanlara göre daha yüksek olduğunu belirledi.

 

Çalışmanın asıl amacı ise, Ocak 2000 ve Aralık 2019 yılları arasında, normal olmayan sıcaklık derecelerinin Avrupa’da meydana gelen ölümler kapsamında değerlendirmektir. Rapora göre ölüm riskinin Paris’te fazla olmasının temel nedeni, 2003 yılında Fransa’da gerçekleşen sıcak hava dalgası ve Paris’in ısınmaya devam etmesiyle birlikte etkilerinin daha fazla olması. 2010’lu yıllarda ortalama 14 gün olan sıcak hava dalgası, iklim değişikliği ile Paris’in zamanla daha fazla ısındığı göz önüne alınırsa eğer; 2080 yılına kadar 34 gün olacağı tahmin ediliyor.


Şehir ısı adalarının sıcak hava dalgalarında etkisi büyüktür. Şehir ısı adaları; insan yoğunluğu, betonlaşma gibi sebeplerin fazla olması ile oluşmaktadır. Ülkelerin başkentlerinde bina ve insan sayısının fazla olması bu durumdan Paris’in neden daha fazla etkilendiğinin göstergesidir.


Raporda dikkat çeken bir diğer durum da Paris’te çatılarda kullanılan ısı emici maddelerin kullanılmasının aşırı ısınmayı arttırdığı yönünde. Binaların çatılarında kullanılan maddelerin sıcak hava dalgalarında etkili olması devlet politikalarının sadece yeşil alanları arttırmaya yönelik değil daha detaylı olması sonucunu doğuruyor. Şehirlerdeki yeşil alanların ve ağaçların kesilmesiyle gölgelik alanların azalması: Yer sıcaklığının artmasına ve sıcak hava dalgalarının yıllar geçse bile etkisinin devam etmesinin nedenlerini oluşturuyor.


Fransa, sıcak hava dalgasının olumsuz etkisinin ardından 2050 yılına kadar Paris’te karbon nötr hedefini gerçekleştirmeyi ve Paris’te oluşan ısı adasını önlemeyi hedefliyor. Bilim insanları, devletlerin yaptırım gücü yüksek önlemler almadığı ve insanların bilinçsizce hareket ettiği sürece durumun daha kötüye gideceği yönünde hemfikir.


Haberi Hazırlayan: Nisa Nur SARUCAN


Comments


Haberler

bottom of page