top of page

Küresel Su Döngüsünde Tarihi Çöküş: Dünya Su Krizi Kapıda

İnsan eliyle zarar gören su döngüsü, dünya genelinde kuraklık, gıda ve ekonomik kriz riskini artırıyor. Uzmanlar, su kaynaklarını korumak için acil önlem çağrısında bulunuyor.

 

Küresel su döngüsünün dengesinin bozulduğunu ve bunun dünya çapında ciddi sonuçlar doğuracağını vurgulayan çarpıcı bir rapor yayımlandı. Su Ekonomisi Küresel Komisyonu’nun hazırladığı rapor, insanlığın ilk kez dünya su döngüsünü bu denli büyük bir tehlikeye attığını gösteriyor. Yanlış arazi kullanımı, suyun kötü yönetimi ve iklim değişikliğinin birleşimi, yerkürenin su döngüsü üzerindeki baskıyı artırarak su krizini hızlandırdı.


Komisyona göre, küresel su döngüsü artık eskisi gibi işlemiyor. Normalde göllerden, nehirlerden, denizlerden ve topraklardan buharlaşan su, atmosferde su buharı nehirleri olarak dolaşıp ardından yağmur ya da kar olarak geri döner. Ancak suyun bu doğal döngüsündeki denge kaybı, insan yaşamını doğrudan etkilemeye başladı. Dünya genelinde 3 milyar insan hâlihazırda su kıtlığı ile karşı karşıya kalırken, kuraklık yüzünden ekinler tarlalarda kuruyor, şehirler ise susuz kalma riski altında.


Rapor, su krizinin küresel gıda üretiminin yarısını tehdit ettiğini ve dünya ekonomisinin %8’e kadar zarar görebileceğini öngörüyor. Düşük gelirli ülkelerde bu ekonomik kayıp %15’e kadar çıkabilir. Bu ekonomik zarar, sanayiden tarıma birçok sektörü derinden sarsabilir ve 2050 yılına kadar geniş çaplı ekonomik kayıplara yol açabilir.


Dünya Su Ekonomisi Komisyonu’nun eş başkanlarından Johan Rockström, "İlk kez dünya su döngüsünü bu ölçüde dengesiz hale getiriyoruz; tatlı su kaynaklarına, özellikle yağışlara güven kalmadı," diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.


Raporda, bitki ve toprakta bulunan “yeşil su” ile göl, nehir gibi yüzey sularını ifade eden “mavi su” ayrımına da dikkat çekiliyor. Bilim insanları, bitkilerin atmosferde buharlaşarak su döngüsüne geri kazandırdığı yeşil suyun önemini vurgularken, bu kaynağın giderek azalmasının kuraklık ve ormansızlaşmaya zemin hazırladığını belirtiyor. Bu durumun küresel ısınmayı hızlandırdığına dikkat çeken rapor, su ve iklim krizinin iç içe geçtiğini, acil ve etkili önlemler alınmadığı takdirde su kaynaklarının daha da tükeneceğini ortaya koyuyor.


Küresel ısınmanın artmasıyla daha çok bölge kuraklık riski altında kalırken, uzmanlar dünyanın dört bir yanında su krizinin daha büyük boyutlara ulaşabileceğini söylüyor. Komisyonun çağrısına göre, ülkelerin su kaynaklarını koruyacak acil önlemler alması, suyun sürdürülebilir yönetimi ve doğanın iyileştirilmesi için küresel bir iş birliği gerekiyor.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Rubabe ELGEZDİ


Haber Kaynağı: Çevre TV. (18.10.2024). LinkedIn'de Çevre TV: İnsanlık tarihinde ilk: Dünya su döngüsü dengesini kaybetti. https://www.linkedin.com/posts/%C3%A7evre-tv-806b80150_daesnyahaberleri-activity-7253099280226258944-dJkD?utm_source=share&utm_medium=member_android adresinden alındı.


Görsel Kaynak: ---. (22.03.2021) "It Takes A Village: How Two States Dealt With A Severe Water Crisis" Outlook Planet. www.outlookbusiness.com/opinions/it-takes-a-village-how-two-states-dealt-with-a-severe-water-crisis-news-413838 adresinden alındı.

Comments


Haberler

bottom of page