top of page

Türkiye'nin Karadeniz'deki Enerji Arama Çalışmalarıyla Dışa Bağımlılığı Azaltma Hedefi Güçleniyor

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda Karadeniz'de gerçekleştirdiği doğal gaz arama ve üretim çalışmalarına yoğunlaşıyor. Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda faaliyet gösteren sondaj ve sismik arama gemileri, bölgede toplam 710 milyar metreküp gaz rezervine ulaşarak üretim kapasitesini artırıyor.

 

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerel enerji kaynaklarının tüketim içindeki payını artırmak amacıyla kendi karasularında gerçekleştirdiği enerji aramalarına Karadeniz'de doğal gaz arama ve üretim çalışmaları ile devam ediyor. Bölgede gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında toplam 710 milyar metreküp gaz rezervine ulaşan Türkiye'nin, bu alana yoğunluk vererek yeni keşiflere imza atması bekleniyor.


Sondaj ve sismik arama gemilerimiz Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda ve gaz tespit edilen kuyularda yapılan çalışmalarda günlük 2,7 milyon metreküp üretim sağlıyor. Fatih, Kanuni ve Yavuz sondaj gemileri tarafından yoğun bir şekilde sürdürülen faaliyetler neticesinde ilk fazda 10 milyon, ikinci fazda ise 40 milyon metreküp üretimi hedefleniyor.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 25 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, 2024 yılında denizlerde üretime odaklanılacağını ve yeni keşif umutlarının olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik çabalarının önümüzdeki dönemde de artarak devam edilmesi beklenmektedir. Ek olarak konuya ilişkin Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz'in enerji kaynakları açısından büyük potansiyel taşıdığını belirterek, bölgedeki çalışmaların sismik analizler ve sondajlar aracılığıyla gelecekteki rezervleri belirlemeye yönelik olduğunu vurguladı. Ayrıca MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş'ta Karadeniz'deki bazı bölgelerde petrol sızıntılarının tespit edildiğini ve jeolojik araştırmaların, petrol ve doğal gazın hangi noktalarda biriktiğini belirlemek adına önemli olduğunu ifade etti.


Türkiye'nin denizlerdeki enerji arama çalışmaları için kullanılan enerji filosu, Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerinden oluşmaktadır. Bu filo, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma yolunda katkıda bulunacak yeni keşiflere yönelik çalışmaların sürdürülmesi hedefi doğrultusunda faaliyet gösterilmektedir.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Rubabe ELGEZDİ


Haber Kaynak: Alhan, D. & Erkalan, B. (10.02.2024) "Karadeniz keşiflerine yenilerini eklemek için çalışmalar 2024'te de hız kesmeyecek". Anadolu Ajansı. www.aa.com.tr/tr/ekonomi/karadeniz-kesiflerine-yenilerini-eklemek-icin-calismalar-2024te-de-hiz-kesmeyecek-/3133226#


Görsel Kaynak: ---. (27 Mayıs 2019) "İşte Türkiye’nin ilk milli sismik araştırma gemisi" Denizcilik Dergisi. www.denizcilikdergisi.com/denizcilik-gundem-haberleri/iste-turkiyenin-ilk-milli-sismik-arastirma-gemisi/

Comments


Haberler

bottom of page