Türkiye’nin deniz üstü enerjisi potansiyeli 54 Gigawatt olarak belirlendi!
Dünya Bankası tarafından yayınlanan “Türkiye için Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Gelişimi Yol Haritası” adlı rapora göre Karadeniz, Marmara Denizi, Çanakkale ve Ayvalık, yüzer ve sabit ve temelli kurulumlar adına potansiyel teşkil ediyor!
"Potansiyel sahalardan ilki olan Karadeniz Bölgesi’nde yüzer kurulumlar için 13,9 Gigawatt öngörülür iken sabit temelli kurulumlar için ise 1,3 Gigawatt öngörülüyor. Popülasyonun yoğun olduğu Marmara Denizi Bölgesinde ise durum, yüzer kurulumlar için 19,2 Gigawatt iken sabit temelli kurulumlar için 2,8 Gigawatt dolaylarında yer alıyor. Ege Bölgesi’nde ise yüzer kurulumlar bağlamında Çanakkale için 7,5 Gigawatt, Ayvalık için ise 2,8 Gigawatt öngörülüyor. Bu iki bölgenin sabit temelli kurulumlar bağlamındaki verileri ise sırası ile 1,6 ve 1 Gigawatt dolaylarında potansiyelinin olduğu iddia ediliyor."
Bahsedilen yüksek potansiyelli alanların haricinde kalan bölgelerin de dahil edilmesi ile birlikte Türkiye‘de yüzer olarak 47 Gigawatt’lık, sabit temelli olarak ise 7 Gigawatt’tan oluşmak üzere toplamda 54 Gigawatt’lık bir deniz üstü rüzgar santralinin oluşturulması öngörülmektedir.
Bu bağlamda Türkiye’nin güncel potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda; mevcut karasal rüzgar enerjisi ile birlikte gerek iç pazar, gerek ise Akdeniz ve Karadeniz Bölgeleri için denizaşırı bir tedarik zincirinin geliştirilebileceği ve deniz üstü rüzgar enerjisi sistemlerinin de yüksek potansiyel taşıdığı öngörülmektedir.
Haberi Hazırlayan: Doğukan ÇETİNER
Kommentarer