Yeşil Cenaze Törenleri
İklim değişikliği ile son günlerde her şeyin yeşil ve sürdürülebilir olmasını konuşurken konu başlıkları arasına yeni bir konu daha ekleniyor: Çevre Dostu Cenazeler
İngiltere’nin en büyük cenaze hizmeti sağlayan kuruluşu Co-op Funeralcare, artan talepleri karşılamak için cenazeyi suda eritme hizmetine başlayacaklarını açıkladı. Suda cenaze eritme işlemi, ölü bedeni alkali çözelti içeren bir suyun içine koyup sadece kemiklerin kalacağı şekilde eritilmesine deniliyor. Bedenden kalan kemikler ise toz haline getirilerek ölen kişinin ailesine teslim ediliyor. Cenazeyi suda eritme işlemi, İngiltere için yeni bir gelişme değil; çevre, sağlık ve güvenlik düzenlemelerine uyulması halinde yasal sayılıyor fakat bunun tüm ülkede uygulanmaya başlanması ve insanların çevre dostu olduğunu düşünmesi nedeniyle taleplerin artması yeni bir durum olarak gündemde yerini alıyor.
İngiltere merkezli Resomation şirketine göre suda cenaze eritme işlemi, ölü bedeni ateşte yakma işlemine göre 5 kat daha az enerji harcıyor. Ölü bedeni ateşte yakma işleminde yaklaşık 245 kg karbon emisyonu ortaya çıkıyor ve bu akıllı bir telefonu 29 bin kez şarj edilmesi sonucu ortaya çıkan karbon ile eşit bir rakam.
Sadece İngiltere değil dünyadaki diğer ülkeler de bu konuyu gündemine alıyor. İrlanda, ilk suda ölü eritme tesislerini açmayı planlıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Güney Afrika ülkelerinde de suda cenaze hizmeti veriliyor. Bu ülkeler dışında bazı Avrupa ülkeleri de suda cenaze eritme işlemini başlatmak için yasal engelleri gözden geçiriyor.
Ek olarak, aklımıza şu soru geliyor: Dünyada yaşarken çevreye ve doğaya saygılı bir şekilde yaşamadığımız sürece yeşil bir cenaze töreninin dünyaya ne kadar faydası olabilir? Günümüzdeki çoğu şirketin yeşil ve sürdürülebilir olmaya çalışması cenaze şirketlerine de yansımış gibi gözüküyor. İklim değişikliği ve çevreye yönelik direkt aksiyon alınması gereken konular varken şirketlerin veya insanların ölü bedenlerine yönelik çevre dostu olmaya çalışması modern dünyanın tezatlığını da yansıtıyor. Ayrıca, her şey çevre dostu olabilir mi ya da olmak zorunda mı? sorularını tekrardan düşünmemizi sağlıyor.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Nisa Nur SARUCAN
Comments