top of page

Güneş Enerjisi Sektöründe Yeni Bir Trend: Güneş Panelleri Artık Bahçe Çitlerinde de Kullanılıyor

Çin’in üretim maliyetlerini düşürmesiyle güneş panelleri artık bahçe çitlerine entegre edilerek, yeşil enerjiyi daha erişilebilir hale getiriyor.

 

Güneş enerjisi teknolojisi giderek daha erişilebilir hale geliyor. Avrupalılar, güneş panellerini bahçe çitlerine entegre ederek yüksek maliyetli çatı kurulum maliyetlerinden kaçınmaya başladı. Özellikle Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde, güneş panelleri artık bahçe çitlerinin bir parçası olarak görülüyor.


Bu trendin arkasındaki ana sebep ise güneş paneli teknolojisinin maliyetlerinin düşmesinden kaynaklanıyor. Çin merkezli üretimdeki artış, küresel pazarı doyurarak güneş panellerinin fiyatlarını aşağı çekti. Dolayısıyla, vatandaşlar güneş panellerini artık bahçe çitlerine entegre ederek, çatıya kurulumdan daha ekonomik olan seçeneğe yöneliyor. Ayrıca çatılara kıyasla daha az güneş ışığı alan bu güneş panellerinin oluşturduğu verimsizlik, güneş paneli teknolojisinin esnekliği sayesinde telafi edilebiliyor. Özellikle, yüksek işçilik ve iskele maliyetlerinden kaçınarak güneş panellerini bahçe çitlerine yerleştirmek, tüketicilere önemli tasarruflar sağlıyor.




“Güneş panellerinin fiyatları tüm zamanların en düşük seviyesinde”

Kaynak: Financial Times.


Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre, güneş paneli arzının önümüzdeki dönemde daha da artarak 1.100 Gigawatt’a ulaşması veya mevcut talep tahminlerinin üç katına ulaşması bekleniyor. Uluslararası Enerji Ajansı da dahil olmak üzere bazı sektör gözlemcileri ve iklim değişikliği savunucularına göre oluşan bu arz fazlası, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rus doğalgazının kesilmesinden kaynaklanan enerji kıtlığına yanıt olarak gelen iyi bir gelişme olarak değerlendiriliyor.


Ancak, Çin'de üretilen güneş panellerinin piyasada oluşturduğu bu doygunluk, Avrupa'daki üreticileri olumsuz etkiliyor ve sektörde dengesizliklere neden oluyor. Çin’in düşük maliyetleri ile rekabet etmekte zorlanan Avrupa’daki güneş enerjisi sektöründe iş kayıpları ve iflaslar yaşanırken endüstri temsilcileri AB fonlarına erişimde yaşadığı zorlukları öne sürerek daha fazla destek talep ediyor.


Konuya ilişkin İngiltere’deki güneş enerjisi tesisatlarında kalite kontrolleri gerçekleştiren MCS’nin CEO’su Ian Rippin, endüstrinin iniş çıkışlarını “solarcoaster” olarak tanımlayarak sorunun tutarsız devlet desteğinden ve müşterilerinin kurulum için ödeme maliyeti üzerindeki sahip olduğu çekincelerden kaynaklandığını belirtti.



Haberi Hazırlayan: Araştırmacı Doğukan ÇETİNER


Haber Kaynağı: Bryan, K., Mnyanda, L., Chu, A. (1 Nisan 2024). Global glut turns solar panels into garden fencing option. Financial Times. https://www.ft.com/content/2ea6bf6d-04e9-453b-a35f-cd6431cfc7bf#comments-anchor


Görsel Kaynak: [weishuhao]. (2023). A company in Germany specialised on building fences now also builds solar fences ☀️ this trend of utilising surfaces of buildings and constructions for producing renewable energy will become standard in the following years. [Çevrimiçi Forum Gönderisi]. Reddit. https://www.reddit.com/r/solar/comments/13d7ds4/a_company_in_germany_specialised_on_building/

Haberler

bottom of page