top of page

İndus Nehri'nde Yükselen Tehdit: Hindistan-Pakistan Su Krizi

  • Yazarın fotoğrafı: İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi
    İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi
  • 30 May
  • 2 dakikada okunur

Hindistan'ın İndus Nehri üzerindeki su akışını kesme kararı, nükleer güç sahibi iki komşu ülke arasındaki tansiyonu tehlikeli biçimde tırmandırdı. 1960 tarihli İndus Suları Anlaşması’nı askıya alan Yeni Delhi yönetimi, Pakistan’ın tarımını, içme suyu teminini ve enerji güvenliğini tehdit ediyor. Uzmanlar, suyun çatışma değil, işbirliği aracı olması gerektiğini vurgularken, krizin bölgesel barışı ve çevresel güvenliği tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

Los Angeles'teki yangınlar birçok yerleşim bölgesini küle döndürdü. (Ethan Swope/The Associated Press)

22 Nisan'da yaşanan Hindistan'ın Jammu ve Keşmir bölgesinde düzenlen 26 kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırısının ardından 7 Mayıs'ta Yeni Delhi yönetimi Pakistan topraklarına Operasyon Sindoor adı verdikleri hava harekatını başlattı. Bu askeri müdahale, iki nükleer güç arasındaki tansiyonu zirveye taşıdı. Ayrıca yaşanan Hindistan-Pakistan gerilimi, şimdi de su krizini çatışmanın merkezine taşıdı. Hindistan’ın İndus Nehri üzerindeki su akışının kesilme kararı, bölgede ciddi çevresel ve insani sonuçlara yol açabileceği düşünülüyor.


Hindistan, iki ülke arasında 1960’ta imzalanan İndus Suları Anlaşması’nın askıya aldığını açıklayarak, Pakistan’a akan suyun büyük bölümünü durduran tarımda ve içme suyunda büyük ölçüde İndus Nehri’ne bağımlı olan Pakistan, Hindistan'ın yaptığı bu hamleyi “savaş sebebi” olarak nitelendirdi.


Uzmanlar, İndus su sisteminin kesintiye uğramasının sadece siyasi değil aynı zamanda tarımsal bir çöküş olduğunu hatta su kaynaklı hastalıkların artabileceğini, zorunlu göç ya da çevresel ve insani krizlere yol açabileceğini, Pakistan’ın verimli tarım arazilerinin ve suya dayalı enerji üretiminin bile bu durumdan doğrudan etkilenebileceğini söyledi.


İki nükleer gücün, yaşamsal öneme sahip bir kaynak olan su üzerinden çatışma noktasına gelmesi sebebi ile uzmanlar suyun bir çatışma aracı olarak değil, işbirliği için kullanılması gerektiğini vurguluyor. Bu durumda çevreci diplomasi çağrıları yükselirken, uluslararası hukukun devreye girmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden (CSIS) kıdemli araştırmacı David Michel, Hindistan’ın İndus Suları Anlaşması’nı askıya almasının bölgesel barış açısından büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekerken, Hindistan’ın suyu bir silah olarak kullanma girişiminin Pakistan’ın tarımsal üretimini ve enerji güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini, bu tür adımların sadece Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliği artırmakla kalmayacağını aynı zamanda diğer uluslararası su anlaşmalarını da riske attığını dile getirirken Hindistan’ın mevcut altyapısının su akışını tamamen durdurmaya yeterli olmadığını da ayrıca belirtti. Özellikle muson mevsiminde sel verilerinin paylaşılmaması gibi hamlelerin, Pakistan açısından ciddi riskler doğurabileceğine de işaret ediyor.


Tüm bu gelişmeler, su kaynaklarının uluslararası ilişkilerde stratejik bir güç aracı olarak kullanıldığını, çevresel güvenlik ve bölgesel barış için vazgeçilmez bir unsur olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN


Haber Kaynak:

Çevre TV [@çevretv]. (7 Mayıs 2025). #DünyaHaberleri Sınır Aşan Sular Hindistan-Pakistan Gerilimi Derinleşiyor: Sular da Silaha Dönüştü [LinkedIn Gönderisi]. LinkedIn. https://www.linkedin.com/posts/çevre-tv-806b80150_daesnyahaberleri-keagnmir-hindistan-activity-7325953654971105283-RMBx


Görsel Kaynak: Shams, S. (14 Ağustos 2016). Kashmir dominates Pakistan's Independence Day. DW. https://www.dw.com/en/kashmir-conflict-dominates-pakistan-independence-day-celebrations/a-19473788

Comments


Haberler

Haber Bültenimize Kayıt Olun!

Güncel haberler ve duyurularımızdan haberdar olmak için haber bültenimize kayıt olabilirsiniz.

Teşekkürler!

bottom of page