Tekrar Şarj Edilmeden 50 Yıl Dayanabilen Yeni Bir Nükleer Pil Üretildi
Çinli bilim insanları, 2025 yılında satışa sunulması planlanan BV100 adlı yeni nükleer pil teknolojisi ile, tekrar şarj edilmeden 50 yıl enerji üretebiliyor. Bu pil, radyoaktif nikeli kullanarak, gelecekte pilleri şarj etmeye gerek kalmadan akıllı telefon gibi cihazların çalışmasını sağlayabilir.
Çinli bilim insanları, tekrar şarj edilmeden 50 yıl kadar enerji üretebilen yeni bir nükleer pil geliştirdi. 2025 yılında satışa sunulması beklenen bu pil için, betovalt yetkilileri teknolojinin, nikelin radyoaktif izotopunu kullandığı ve halkın kullanımına sunulacak ilk ürün olacağını belirtti.
BV100 adını verdikleri bu yeni teknoloji için radyoaktif kaynak olarak nikel-63 kullanılıyor ve madeni paradan bile daha küçük olmasına rağmen 100 mikrowatlık bir güç üretiyor. Eğer bu teknolojinin akıllı telefon gibi cihazlarda kullanılmasına izin verilirse gelecekte pilleri şarj etmeye ihtiyaç olmayacak.
Florida Üniversitesi Malzeme Bilimcisi Juan Claudio Nino, nükleer pillerin köklü bir teknoloji olduğuna değinirken ilk olarak 1950’lerin başında geliştirildiği ve radyoaktif izotopların diğer elementlere bozunması sırasında açığa çıkan enerjiden faydalanıldığı için bu durum gerçekleştikçe pil, enerji üretmeye devam edecek.
Bu nükleer piller uzun bir ömre sahip bu yüzden genellikle yıllarca gözetimsiz bakılacak uzay aracı veya otomatik bilim istasyonları ya da kalp pili gibi ekipmanlara güç sağlamak amaçlı kullanılırlar. Nino, nikel-63 elementinin beta yoluyla bakıra dönüştüğünü açıkladı.
“Basit bir ifadeyle, bir elektron yayan, protona dönüşen bir nötronumuz var. Bu elektronla bir şeyler yapabilirsiniz çünkü o bir elektrik kaynağıdır.” BV100, bu elektronları yakalamak ve bunları pil aracılığıyla iletmek için yarı iletken bir katman kullanır. Radyoaktif nikeli, özellikle verimli bir yarı iletken olan iki ultra ince elmas tabakası arasına sıkıştırarak radyo aktif bozuma sırasında salınan elektronları faydalı elektrik akımına dönüştürür.
Tek pilden maksimum güç elde etmek için bilim insanları hala araştırma yapıyor. Betovalt bu 1 wattlık pili piyasaya sürmeye hazırlanırken standart bir cep telefonu için gereken 2-6 watt! Şirket cihaza iletilen gücü arttırmak için pillerin birleştirilmesi konusu araştırılıyor. Şirket ayrıca stransiyum-90, prometyum-147 ve döteryum dahil olmak üzere bu elementlerinde çeşitli nükleer izotoplarının kullanımını araştırmayı hedefliyor.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN
Haber Kaynak: ---. (04.03.2024) "Bu nükleer pil, yeniden şarj edilmeden 50 yıl dayanabiliyor:Yakında satışa sunulacak!" HalkTV. https://halktv.com.tr/yasam/bu-nukleer-pil-yeniden-sarj-edilmeden-50-yil-dayanabiliyor-yakinda-satisa-811915h
Görsel Kaynak: Cuthbertson, A. (12.01.2024) "Şarj etmeden 50 yıl boyunca güç üretebilen nükleer batarya geliştirildi". Independent Türkçe. www.indyturk.com/node/689261/bi̇li̇m/şarj-etmeden-50-yıl-boyunca-güç-üretebilen-nükleer-batarya-geliştirildi
Comments